En suppekur er generelt en kortvarig spiseplan, der er designet til at hjælpe enkeltpersoner med at tabe et par kilo på kort tid. Der findes flere forskellige suppebaserede diæter, og de mest populære er bouillon-baserede grøntsagssupper, såsom kålsuppe.

Mens nogle suppekure anbefaler, at du kun spiser suppe under kuren, inkluderer andre også en begrænset liste af tilladte fødevarer. Disse kan fx være en kilde til magert protein (som grillet kyllingebryst eller bønner) eller en portion frugt eller grøntsager.

Suppekurens popularitet

Suppekuren er typisk populær fordi den er super-lav i kalorier. Men det er ikke en diæt, du kan følge som en levestil. Suppekuren er i bund og grund beregnet til at være en hurtig måde at smide et par kilo på eller sætte gang i et mere bæredygtigt vægttabsprogram, der fokuserer på sundere vaner. De fleste af denne type diæter er derfor kun beregnet til at vare 7-10 dage.

I denne artikel gennemgår vi hvordan suppekuren påvirker vægttab, fordele og ulemper ved denne type diæt, og om hvad der alternativt kunne erstatte en suppekur.

Grøntsagssuppe

Suppekur i et vægttab

Undersøgelser har fundet, at personer der regelmæssigt indtager suppe, har en tendens til at have et lavere kropsmasseindeks (BMI) og er mindre tilbøjelige til at have fedme sammenlignet med dem, der slet ikke spiser suppe. Årsagen til, at suppe er forbundet med lavere kropsvægt, er ukendt. Nogle undersøgelser tyder på, at bouillonbaserede supper har et højt vandindhold, så de er ofte lave i kalorier (du får for eksempel kun 93 kalorier i en kop kålsuppe).

Men al den væske har en anden fordel. Mængden af bouillonbaserede supper giver en følelse af mæthed. Derfor kan regelmæssig spisning af suppe hjælpe med at reducere antallet af kalorier, du spiser om dagen, samtidig med at give dig en følelse af mæthed.

Problemet med en suppekur er, at det meste af den vægt, du taber, ikke er fedt. At følge en diæt med super lavt kalorieindhold i 7 til 10 dage vil få din krop til at nedbryde lagret energi, eller glykogen, i dine muskler. Da din krop ikke får nok energi fra din kost til at dække dit energibehov, vil den bruge glykogenet til energi. Og da glykogen opbevares sammen med vand, kondenserer vandet, når der er adgang til det, og fører til vægttab af vand.

Fordele og ulemper

Hvis du bruger suppekuren som en del af en mere plantebaseret, fiberrig, og næringstæt måltidsplan, kan suppekuren have nogle gode fordele. Hvis du ikke regelmæssigt spiser grøntsager, kan en suppekur hjælpe dig med at indtage flere næringsrige grøntsager. Generelle retningslinjer anbefaler, at voksne indtager mindst fem portioner grøntsager hver dag. Suppe kan være en god måde at booste dit indtag på.

Undersøgelser viser også, at plantebaseret spisning kan hjælpe med at reducere risikoen for hjertesygdomme og andre sundhedsmæssige forhold. Husk dog, at en 7- til 10-dages plantebaseret spiseplan ikke vil have en væsentlig langsigtet indvirkning på din risiko for sygdom.

Endelig kan en suppekur fremkalde vægttab, som allerede nævnt tidligere, hvilket både kan være en fordel og en ulempe i dette tilfælde, da vægttabet en suppekur giver langtfra er langvarigt.

Det er vigtigt at forstå, at suppekuren er en ’hurtig-diæt’ og ikke giver et langvarigt vægttab. Diæter med meget lavt kalorieindhold kan få dig til at tabe dig hurtigt. Men når du går tilbage til at spise normale måltider og indtage normal mængde kalorier, vil du tage på i vægt relativt hurtigt.

Potentielle bivirkninger

En suppekur er en diæt, der reducerer dine kalorier til et minimum. At leve på en diæt med meget lavt kalorieindhold kan få dig til at føle dig træg og sulten. Med tiden kan det rode med dit stofskifte og have den omvendte effekt, da det kan gøre det sværere at tabe sig.

Suppekuren er heller ikke ernæringsmæssigt afbalanceret, så du vil sandsynligvis gå glip af vitale vitaminer og næringsstoffer ved kun at spise suppe. Eksperter er enige om, at en diæt der udelukkende består af suppe, vil eliminere ellers sunde fødevaregrupper såsom frugt og korn, og føre til næringsstofmangel og ubalancer.

Suppekur fordele

Alternativer til suppekur

Der er mange alternativer til den populære suppekur, som giver dig mulighed for at tabe dig sundt og hurtigt uden af sulte dig selv. Hvis du ønsker at tabe et par kilo på kort tid, så prøv eventuelt følgende:

  • Skær ned på sukker og kulhydrater

Når du skærer sukker og kulhydrater fra din kost, vil du opdage, at dit sultniveau begynder at aftage, og du skal bruge langt færre kalorier for at føle dig tilfreds.

  • Spis protein, fedt og grøntsager

Prøv at sikre dig, at alle dine måltider inkluderer en proteinkilde, en fedtkilde og masser af grøntsager med lavt kulhydratindhold. Proteinkilder som fisk, linser, bønner, æg, og tofu hjælper med at vedligeholde muskler og lade dig føle mæt i længere tid.

  • Løft vægte

En god idé er at supplere din kost med fysisk aktivitet, og gerne noget der inkluderer vægtløftning to til tre gange om ugen. Hvis du er ny til vægtløftning, kan du altid starte med lettere frivægte, inden du bevæger dig hen mod tungere løft. Vægtløftning forbrænder ikke kun kalorier effektivt, men øger dit stofskifte og holder det kørende i et højere tempo, længere efter din træning er færdig. Du kan læse mere om styrketræning her.

  • Prøv en anden kur

Der er mange forskellige slankekure derude, og hvis suppekuren ikke passer til dine behov, kan en anden type kur være løsningen. Vil du gerne begrænse mængden af kalorier, som du indtager, så kan du fx prøve 5:2 kuren. Vil du gerne kunne spise dig mæt, så er Atkins eller Dukan måske mere velegnet til dig.