Vaner kan være af den sunde og usunde slags. Grundlæggende er en vane noget, du gør per automatik. Når en særlig handling gentages ofte, lagres den i din hjerne som et mønster. På mange måder er det os til gavn, fordi hjernen på den måde sparer kræfter, så vi ikke skal koncentrere os om hver eneste bevægelse. Gode vaner kan gøre livet nemt for os, men de kan også spænde ben og tage over.
Ét er at beslutte sig for noget, noget andet er at gøre alvor og sætte handling bag ordene. Der er forskellige små greb og konkrete redskaber, som kan hjælpe dig til at indføre nye sunde vaner. Det handler i høj grad om en mental forandring, som foregår i hovedet, og om hvordan du griber tingene an.
Vanens magt
Alle mennesker er underlagt vanens magt. Et skridt på vejen til forandringer er at forstå, hvordan vaner er bygget op. Inden for vaneforskningen tales om et vane-loop, der deler vanen ind i et kredsløb med tre led.
En trigger – der udløser vanen. Fx kl16 fyraftenstid
En handling – selve vanen. Fx en håndfuld slik
En belønning – der får dig til at crave en ny belønning fx hurtig energi, en dejlig smag, en følelse af nydelse og pause.
Dagen lang er vi styret af vaner. Derfor er det vigtigt for vores sundhed og trivsel, at gøre os dem bevidste, så vi kan erstatte de usunde vaner med nogle sunde vaner, der støtter os i det, vi gerne vil.
Lav et eftersyn
Det kræver vilje og beslutsomhed at bryde vanens magt og mønstre. Du kan starte med at lave, hvad vi kan kalde et eftersyn eller kvalitetstjek. Konkretiser hvad du ønsker at ændre på. Jo mere præcist og specifikt, jo større sandsynlighed for succes.
Her er 5 tips til gode indkøbsvaner:
- Handl ikke ind på tom mave: Huskeregel nr. 1. Det kan gøre en stor forskel at sørge for et sundt mellemmåltid lige inden, du handler. Mange kan have en dårlig vane med først at tage turen i supermarkedet, når sulten har meldt sig. Chancen for, at du putter noget usundt i indkøbskurven, er nu betragteligt større. Hav altid et blodsukker survival kit i din taske – af den sunde slags.
- Lav en madplan: Hvis du laver en madplan med en tilhørende indkøbsliste, ved du præcist hvad du mangler. Du undgår at ”overhandle” men kan gå lige til fadet og hylderne. Brug de samme faste indkøbssteder, så du kan være hurtig og effektiv. Undgå at dvæle rundt i din søgning da det øger muligheden for, at du lader dig friste.
- Begræns dine indkøb: fastlæg få ugentlige indkøbsdage helst ikke mere end to gange. Jo sjældnere du skal forbi hylderne med chips og slik, jo nemmere kan du holde en plan. Det gælder om at blive god til at finde undvigelsesmanøvrer og gøre det svært at falde i.
- Bliv lagerstyrer: Hvis du har styr på dit lager og sørger for, at der er fyldt op af basisvarer, bliver det lettere for dig at overholde dine indkøbslister og indkøbsdage. Så er du sikker på at kunne tilberede et sundt måltid uden overspringshandlinger. Lav et månedligt tjek af forsyningerne og hold regnskab.
- Handl ind tidligt på dagen: Planlæg indkøbsturen så tidligt på dagen som muligt før andre praktiske gøremål. Det er nemlig helt naturligt med en større beslutningstræthed i løbet af dagen.
Læg planer for hverdagens små projekter
Har du en travl hverdag, jo mere kræver det, at du er struktureret, praktisk og planlægger frem. Gør grundlaget så lille som muligt for at finde bortforklaringer og undskyldninger om ikke at have tid. Det gælder i alle sammenhænge stort som småt. Især i forbindelse med en slankekur hjælper det dig til at holde den rette kurs og at komme i mål med dine nye sunde vaner.
Sæt dig nogle konkrete mål for dine sunde vaner
Når nye rutiner skal indføres, kan det give gode resultater at fastlægge en fremgangsmåde gerne med tidsintervaller som pejlemærker.
Du kan gå ud fra disse 3 nøgleord:
- Gentagelse – stærke rutiner kræver, at de konsekvent bliver gentaget
- Konstruktiv – skab omgivelser der støtter dine rutiner og gør det besværligt for dig at falde tilbage i dårlige vaner
- Realistisk – der er mindre og større dårlige vaner. Prioriter og fokuser. Sæt dig gerne delmål og gør skridtene større med tiden
Det gælder om hverken at sætte barren for højt eller lavt. Vær indstillet på, at den muligvis skal justeres til i starten, så hverdagen fungerer og kan tilpasses over tid. Husk at det er naturligt med mindre udsving, vi er ikke computerprogrammerede robotter.
Nye vaner vinder over tid. Vær tålmodig og åben, så fordelene og de store gevinster kan nå at komme til deres ret, blomstre og springe ud. Fokuser på at være optimistisk og tro på, at de kan gøre en forskel og udvikle sig til noget godt.
Læs også om motionsvaner – hvordan du får mere bevægelse ind i din hverdag.