maj 20, 2021

Klinisk diætist – er det noget for dig?

Vil du gerne spise og leve sundt, men er makronutrienter, mineraler og aminosyrer fremmedord for dig, så kan en klinisk diætist hjælpe dig med at få styr på kosten og hjælpe dig med at spise rigtigt.

En klinisk diætist er en person, der arbejder med kosten og dens indflydelse på menneskekroppen. En diætist kan således hjælpe dig med at træffe de rigtige kostvalg, så du får den næring, som du har brug for og evt. hurtigere når din idealvægt.

Ønsker du et varigt vægttab, mere energi eller at undgå livsstilssygdomme, så du kan blive rigtig gammel, så kan en time med en klinisk diætist være givet godt ud.

Undgå fejlinformation og gør det rigtigt fra starten af

En klinisk diætist har en uddannelse i enten ”Ernæring og sundhed” eller i ”Klinisk ernæring”. Flere af dem er ansat på landets hospitaler eller i kommuner, hvor de hjælper borgere med at spise sundt og forstå sammenhængen mellem kost og helbredet.

Når du besøger en klinisk diætist, er du derfor sikker på, at den viden som du får, er legitim og rigtig. Internettet bugner med informationer om kost og ernæring. Hvis du finder en ”ekspert”, der fortæller dig at fedt er usundt, skal du ikke lede længe, før du finder en anden, der kan fortælle dig det modsatte. Det kan være en jungle at navigere rundt i samtidig med, at det vi ved om kost ændrer sig hele tiden og bliver mere fyldestgørende.

Denne jungle ser du dig fri for, når du opsøger en klinisk diætist. Hvis du gerne vil spise sundt, rigtigt og undgå fejlinformation, så kan du med en diætist på sidelinjen altså skyde genvej.

Du undgår at springe fra populærkur til populærkur

Atkins, KETO, 5:2 og LCHF. Alt sammen diæter og slankekure som ofte bliver nævnt i litteraturen, damebladene eller i TV-programmer. Det kan være svært at finde ud af, om en kur eller diæt har ”noget at have det i”, eller den blot er populær, fordi den er i tidens ånd. Du kender det måske også fra dig selv eller din veninde. Den ene uge er man på en kur og næste måned sværger man troligt til en anden diæt.

Opsøger du en diætist behøver du ikke bekymre dig om, om du skal spise efter et bestemt spisemønster eller ej. Du får klare retningslinjer for, hvad der er godt for din krop, og hvordan du nemmest når dine mål. Husk på at diætisten i bund og grund er ansat af dig til at hjælpe og vejlede. Vedkommende har altså en ambition om at gøre det godt og hjælpe dig til varige, positive ændringer i din livsstil.

Dig i centrum

Hos en diætist er det dig, der er i centrum.

Diætisten tager udgangspunkt i dine behov, din livsstil og dine mål. Søger du primært råd online, får du ikke den samme grad af personliggørelse. Du kan derimod risikere at ende op med en ”one size fits all”-løsning. Vi er alle sammen forskellige, og dét der er godt for naboens datter, er det ikke nødvendigvis for dig.

Hos en diætist kan du fx også få en personlig plan over, hvordan du skal spise, og hvad du skal spise. Du kan også få en sådan plan online, men den vil være alt andet end personlig.

Derudover kan en diætist også hjælpe dig med at spotte ernæringshuller eller gøre dig opmærksom på decideret fejlernæring. Det kan være, at du ikke får nok Jern, eller at dine niveauer af D-vitamin er lave. Vejledningen er målrettet dig og den situation, som du befinder dig i.

Få en smagsprøve på e-bogen “Sund livsstil”

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få gode råd og inspiration til, hvordan du bliver en sundere udgave af dig selv.