Når noget er sjovt, spændende eller tilpas udfordrende, styrker det vores motivation. Det er derfor essentielt, at du får planlagt fysiske aktiviteter, som du hygger dig med at udføre.
Alternativet er nemlig ikke holdbart på lang sigt. Hvis du synes, at det er drønkedeligt at sidde på en spinningcykel, så kan det godt være, at du får motiveret dig selv til at gøre det de første par gange, men derefter bliver det en evig kamp mellem dig og den. Det er den sikre vej til ikke at lykkes med en livsstilsændring, da du får sværere og sværere ved at opretholde rutinen.
Når det så er sagt, så skal motion eller fysisk aktivitet ikke nødvendigvis være ”hylende morsomt”. Fysisk aktivitet kan (og bør til en vis grad) være hårdt. Det handler om at forbrænde kalorier, samt presse og udfordre kroppen, så den bliver stærkere, hurtigere og mere fleksibel. Der skal dog være en balance mellem udfordring og underholdning, og derfor får du herunder en række gode råd til, hvordan du kan gøre din fysiske aktivitet lige dét mere underholdende.
Spil mens du bevæger dig
At gå eller løbe en tur er en nem og tilgængelig måde at få lidt ekstra fysisk aktivitet ind i hverdagen. Det kan dog hurtigt blive trivielt, hvis det er den samme gamle rute, man tilbagelægger tre gange om ugen.
Det findes der heldigvis råd for. Der er nemlig en række forskellige spil, som du kan spille, mens du bevæger dig. Du har måske hørt om “Pokémon Go”, hvor du går rundt i dit lokalområde og i realtid støder på de sælsomme væsner, hvorefter du fanger dem med telefonen.
Forskellige områder indeholder forskellige væsner, og “Pokémon Go” er derfor en god metode til både at få gået nogle skridt og samtidig få udforsket andre områder end sit eget nabolag. Der er hundredvis af forskellige Pokémon – kan du fange dem alle? “Pokémon Go” er gratis at spille og kan downloades til alle typer af smartphones.
Er du mere til at løbe, så findes der en app, der hedder “Zombies, Run!”. I ”Zombies, Run!” er verden overtaget af zombier, og du skal undslippe disse og løse en række missioner. Fortællerstemmen advarer dig, når zombierne er lige i hælene på dig, og du derfor skal sætte farten op. Du får ligeledes besked, når du har rystet dem af, så du igen kan få pusten. Er du til zombiefilm og -bøger, er historierne i applikationen overraskende underholdende at lytte til under løbeturen.
En tredje type spil eller leg, man kan have det sjovt med, mens man bevæger sig, er det såkaldte Geocaching. Geocaching er en moderne form for orienteringsløb, hvor du bevæger dig rundt i et område og finder små, virtuelle objekter, som andre geocachers har placeret. Det er f.eks. oplagt, hvis man gerne vil gøre skovturen lidt mere underholdende og aktiv. Den mest populære geocaching-applikation hedder ”Ingress”, og den kan hentes til alle smartphones.
Gør det til en konkurrence
Mange af os er konkurrencemennesker, og det er nu engang sjovere at vinde end at tabe. En konkurrence enten mod en kammerat eller mod dig selv kan fungere som ekstra motivation og gejst, der gør, at du får nemmere ved at få rørt dig.
Det behøver ikke at være en vild og voldsom konkurrence. Det vigtigste er, at du har en målsætning om at vinde og derfor gerne vil yde lige dét ekstra. Hav også gerne en gevinst for øje. Det kan være, at taberen giver frokost, eller at du kan spise din yndlingsis, hvis du får dyrket yoga tre gange i løbet af ugen.
Bevæg dig med andre
Når du er fysisk aktiv med andre, tilfører der også et socialt element til den fysiske aktivitet. I kan tale sammen, grine, sparre og motivere hinanden. Det giver en unik dimension til det at bevæge sig. Lav derfor gerne træningsaftaler med en kammerat eller din partner, meld jer ind i et yogacenter eller aftal, at I løber sammen hver tirsdag aften.
Det, at I har en fast aftale, gør desuden, at det bliver nemmere for dig at komme afsted til din aktivitet, da det ofte er nemmere at skuffe sig selv end at skuffe en, man holder af.
Dyrk holdsport
Meget i tråd med ovenstående råd, er det ofte sjovere at være flere sammen om en motionsform. Når du dyrker sport på et hold, får du nye kammerater, der både kan hjælpe dig med at holde motivationen oppe og indirekte forpligte dig til at fortsætte.
At være en del af et hold er med til at skabe en helt særlig ånd, hvor man er sammen om at nå et bestemt mål, nemlig det at vinde. Man føler sig bedre tilpas, når man for holdets skyld har givet alt, man har, og sejren føles desto sødere.
I Danmark har vi heldigvis en rigtig sund foreningskultur, og der er derfor mange muligheder, når det drejer sig om at finde en motionsform i nærområdet, der passer til ens niveau og alderstrin. Det er i mindre grad vigtigt, hvilken holdsport du vælger at gå til. Det vigtigste er, at du hygger dig med det, og at der er ligesindede og motiverede deltagere.
Walk and talk
En ”walk and talk” er et begreb, der vinder mere og mere indpas herhjemme. Det går kort sagt ud på, at du holder dine møder gående. I stedet for at booke mødelokalet på arbejdspladsen kan I vælge at gå en tur i parken eller rundt om blokken. Ikke nok med at du får mere bevægelse ind i hverdagen, så får du også frisk luft og fornyet energi, som et møde i klassisk forstand ikke kan give dig.
Begrebet kan naturligvis udvides, som du lyster. I stedet for at se en film med veninden, kan I vælge at gå en tur, eller du kan skifte den klassiske cafétur ud med en tur i parken, hvor I drikker jeres kaffe på en bænk.
Kast med vandballoner og hop på trampoliner
Husk, at det kun er fantasien, der sætter grænser for aktivitetsformen. Synes du, det er sjovt at lege vandkrig med børnene, hoppe på trampolinen, kaste bolde til hunden, danse hjemme i stuen eller hula-hoppe, så er det det, som du skal bruge din energi på.
Det kan godt være, at der ikke er et progressionselement i ovenstående, og at du derfor ikke nødvendigvis bliver bedre til en decideret sportsform, men du får bevægelse ind i kroppen, mens du har det sjovt.