maj 31, 2021

Et positivt mindset – få 4 ingredienser i en opskrift

Er du typen, der ser glasset som halvtomt eller halvfuldt? Vil du gerne have et mere positiv mindset?

Kom i højere mental topform og træn dig til et mere stabilt niveau på positiv kontoen.

Vi har alle nogle dage, der er bedre end andre. Måske er glasset ret tomt den ene og mere end halvfuldt den anden.

Det er naturligt, at vi svinger i humør, alt efter hvad vi er midt i og lige står over for, eller måske har vi haft en dårlig nats søvn. Men hvis du har en god grundlæggende balance, er der ikke samme udsving, som tærer på din energi.

Kampen for det positive

Vi skal arbejde for de positive følelser. Fra naturens side er vi tynget på den front. Vi er nemlig biologisk udstyret med et negativitets-bias, der gør, at vi husker negative tanker, følelser og oplevelser i længere tid end de positive følelser. Vi skal simpelthen gøre noget aktivt for at fastholde og forfine de positive følelser. Med et positiv mindset bliver vi bedre til at se muligheder frem for problemer, erfaringer frem for dumheder.

En positiv spiral

Når du fokuserer på de ting, du kan påvirke, bruger du ikke energi på de ting, du ikke har indflydelse på. Du kan ikke ændre på vejret, køen på motorvejen eller naboens dårlige vaner. Det er spild af kræfter at blive frustreret over. Det kan være ens egen dårlige vane, mere eller mindre ubevidst at bruge negativ energi på det, vi ikke er herre/kvinde over. Det gælder om at komme ind i en positiv spiral, der kan sprede sig som ringe i vandet.

De 4 ingredienser i opskriften til et positiv mindset

Se potentialer ikke forhindringer

Det første skridt er at blive mere bevidst om sine dårlige vaner og tankemønstre. Når du har fået afklaring, så prøv at vende de negative tankegange om og populært sagt tage ja-hatten på, og se hvad der sker. Der er forskel på at være positivt udfordret og negativt overbelastet.

Vælg aktivt til og fra

Jo mere konstruktiv din tankegang er, jo mere kan du være med til at sætte dagsordenen. Du kan styrke dine evner til at træffe det gode sunde valg, være handlekraftig og sige fra med god samvittighed. Lær dine grænser at kende, det vil smitte af på humøret, overskuddet og motivationen.

Mental robusthed

Vi kan styrke vores modstandskraft og evne til at ’bounce back’. I psykologien bruges begrebet ’flourishing’, der kan oversættes til at blomstre. Pointen er her, at fokusere på det der fungerer.  Udvikl det gode og styrk den vej din mentale robusthed. Tjek fx Corey Keys bøger ud. Han er sociolog og pioner inden for den positive psykologi.

Selvværd i balance

Når du kender dine styrker, og hvordan du udnytter dem bedst muligt, jo mere tror du på dig selv. Blive klogere på dig selv ved at finde plads til fordybelsen og dit eget frirum med personlig kvalitetstid. Sæt også handling bag og prioriter, at der er tid til dine hobbyer. Det er ofte her, vi finder selvtillid, mærker vi er gode til noget, og hvor vi oplever trivsel.

Kærligt klap på ryggen

Ingredienserne overlapper og supplerer hinanden. De giver en større forståelse for, hvad der skal til for at booste din mentale sundhed. Tilsammen er de en samlet ret med fundamentale elementer i en positiv livsstil. Det gælder om at overbevise din hjerne om, at det du har gang i er en virkelig god idé, og få opbygget et positiv mindset, der kan brede sig som ringe i vandet.

Måske er dit glas allerede blevet lidt mere halvfuldt end halvtomt.

Hvis du har lyst til mere inspiration, så er her et par forslag:

ROBUST – Lær at mestre modgang af Eva Hertz (2017)

Robusthed i praksis – i arbejdslivet og privat af Malene Mygind (2018)

Få en smagsprøve på e-bogen “Sund livsstil”

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få gode råd og inspiration til, hvordan du bliver en sundere udgave af dig selv.