maj 21, 2021

Hurtigt vægttab – få gode råd

Et varigt vægttab kræver oftest en livsstilsændring, og det er ikke et hurtigt fix. Der kan dog være flere grunde til, at du har behov for at tabe 5 kilo efter eksempelvis julens smovseri eller op til en vigtig begivenhed. Du kan let tabe dig hurtigt, hvis du er villig til at gøre indsatsen, det kræver.

Her får du gode råd til, hvordan du lykkes med dit vægttab og taber dig hurtigt og effektivt.

Er det muligt at tabe sig hurtigt?

Selvom et større vægttab kræver en længerevarende indsats, så kan du sagtens smide de ekstra fem kilo, der har sneget sig på i en ferie, eller fordi du har haft ekstra travlt. Hvis du skal tabe dig, skal du indtage færre kalorier, end du forbruger. Det er såre simpelt.

Der er flere måder, hvorpå de kan sørge for, at du indtager færre kalorier, end du har brug for:

  • Du kan spise mindre
  • Du kan motionere mere
  • Du kan kombinere motion og mindre mad.

Det er forskelligt fra person til person, hvor mange kalorier kroppen skal bruge for at gå i nul, når dagen er omme. Online kan du finde forskellige beregnere. De kan give dig et estimat på, hvor mange kalorier din krop har brug for dagligt.

Det er ofte på baggrund af din alder, højde, vægt og aktivitetsniveau, så det er en vejledende beregning. Om end kan den dog give dig en cirka fornemmelse af, hvor meget du dagligt bør indtage. Oveni vil motion forbrænde yderligere kalorier, hvis du er ude efter et hurtigt vægttab.

Sæt et realistisk mål for et hurtigt vægttab

Alt afhængigt af hvor overvægtig du er, er en tommelfingerregel, at du vil kunne tabe dig cirka et kilo om ugen. Det er derfor ikke urealistisk at tabe sig 5 kilo på en måned, hvis man har et bestemt mål.

Tab dig hurtigt ved at nedsætte dit kalorieindtag. Du bør dog stadig tænke over, at din krop får de næringsstoffer, den har behov for under vægttabet.

Tab dig hurtigt målsætning

Hvis du er normalvægtig, kan det være hårdt at skulle smide lidt overskydende kilo hurtigt. Det siger sig selv, at kroppen vil holde på lageret til ”dårlige tider”, hvis der ikke er så meget ekstra fedt. Du kan dog godt gå relativt langt ned i dit kalorieindtag, hvis det er for en kortere periode.

Er det realistisk at tabe 5 kg på en måned?

Har du fem ekstra kilo på sidebenene, kan du sagtens smide dem. Du skal bare have lagt en realistisk plan. Derfor skal du have taget dig nogle forholdsregler, så du holder motivationen og overblikket over din indsats. Hvis du ikke har en realistisk plan, vil det oftest mislykkes.

Ved at beregne dit daglige kalorieforbrug kan du få et estimat over din krops behov. Herefter skal du nedsætte dit daglige kalorieindtag, så du med sikkerhed ikke overspiser. Derimod skal du holde igen med mængden af kalorier. Det er nemlig sådan, du taber dig hurtigt, hvis det er målet. Hvis det er for en kortere periode, kan du nedsætte dit kalorieindtag ret væsentligt, uden at det gør nogen skade på din krop.

Tab dig hurtigt ved ikke at sulte

Du kan altså godt ligge i et ret væsentlige kalorieunderskud, uden at det er skadeligt, men du skal sørge for at holde en balance. Kroppen kan nemlig gå i sultetilstand, hvis du ikke spiser nok.

Hvis du eksempelvis spiser under 1200 kalorier, mens din krops daglige behov ligger på 2000, så vil det være på grænsen til en sultekur. Men det er meget individuelt, hvor meget din krop har brug for.

Tab dig hurtigt

Hvis kroppen sulter, vil den prioritere energien, så kroppen kan overleve sulteperioden. Det gør den ved at økonomisere med energien og nedsætte forbrændingen. Du kan altså ende med en krop med dårligere forbrænding, hvis du tvinger den til at spise for lidt. Det har en negativ effekt på ikke kun din krop, men resulterer også i et fejlet vægttab.

Hvis du vil tabe dig hurtigt, skal du derfor have balance i dit madindtag, så du ikke går i sultetilstand.

Lav en kostplan og tab 5 kg

Den letteste måde at holde styr på dit madindtag er ved at lave en kostplan. Så har du hele tiden styr på, hvad du spiser hvornår. Med en madplan kan du planlægge dine måltider i forvejen. Så ved du præcist, hvor meget du får af de forskellige vigtige byggesten, som kroppen har brug for.

Online kan du finde forskellige kostplaner. Du kan også lave din egen eller få en professionel til at sørge for en realistisk madplan. Tab dig hurtigt med en kostvejleder på din side. De vil holde dig i ørene og have et overblik over dine planer, så du kan tabe 5 kg op til bryllup eller andre vigtige ting.

Det vigtige er ikke så meget, hvad du spiser, men mere, at du holder kalorieindtaget i den lave ende, hvis du skal tabe dig hurtigt. Du kan altså sagtens spise M&M’s for hele dit daglige kalorieindtag én dag. Du vil dog ikke være mæt eller få de nødvendige byggesten for en sund krop.

Skriv dit daglige madindtag ned

Udover at have en kostplan, så sørg for at notere ned, hvad du spiser. Mange kan nemlig blive overraskede over, hvor meget ekstra de spiser, bare fordi det er foran næsen på dem. Du kan tabe dig hurtigt, hvis du sørger for ikke at småspise af de kalorietunge snacks såsom nødder og slik.

Start med at notere mad ned for en helt almindelig dag, så du kan se, hvor det går galt i løbet af hverdagen. Det kan være på arbejdet, hvis der er kantine og kage, eller det kan være til aften ved fjernsynet, når børnene er gået i seng. Du kan lave dine egne oversigter eller skemaer, men den letteste måde at holde styr på dit madindtag er ved at hente en af de smarte apps til din smartphone.

Tab dig hurtigt med teknologien til hjælp

Du kan få apps, der kan skanne stregkoden på forskellige fødevarer og finde informationer på næringsindholdet helt ned til det enkelte produkt. Din app kan derfor tracke dit daglige indtag, hvis du skriver det hele ind, så du har helt styr på, om du overspiser eller har lidt ekstra plads i madbudgettet.

Ved at bruge de online oversigter eller apps, kan du let have et overblik over din progression, så du kan tabe dig hurtigt. Ofte skal du indtaste din vægt, højde og aktivitetsniveau. Gør du det løbende, vil du have en udviklingskurve over dit vægttab. På den måde kan du let identificere, hvis vægttabet er gået i stå og skal kickstartes igen.

Tab 5 kg med mindre mad og mere motion

Du taber dig hurtigt med ekstra motion. Det er jo børnelærdom, at motion er godt for kroppen, men det kan blive nødvendigt at være aktiv, hvis du vil tabe dig 5 kilo hurtigt.

Hvis du sørger for at forbrænde kalorier via motion, kan du også undgå at skulle udsætte dig selv for en sultekur. Du kan derimod spise en mere realistisk mængde kalorier, hvis du samtidigt sørger for at røre dig, så forbrændingen holdes i gang.

Du bør dog ikke træne med højeste intensitet, hvis du ligger i et større kalorieunderskud.

Indfør en fastedag og tab dig hurtigt

Hvis du finder det særligt svært at skære ned på kalorierne til hverdag, kan du overveje at have fastedage. Der er meget få danskere, der ikke ville kunne tåle at faste en enkelt dag i ugen, men der er flere måder at faste på. På en fastedag vil du kun skulle sørge for at få de nødvendige mineraler, så din krop ikke mangler vigtige næringsstoffer. Du kan nå målet om et vægttab hurtigt med fastedage, hvor du skærer ned på dit madindtag.

Det er dog bestemt ikke alle, der kan have en fastedag i ugen. For nogen kan det være ekstra hårdt ikke at få mad flere gange om dagen, og de kan blive dårligt tilpas både fysisk og psykisk. Det kræver nemlig, at du kan skrue en lille smule ned for aktiviteterne på den pågældende dag.

Hold dig til to dage eller et enkelt måltid om dagen

For mange er den letteste måde for et hurtigt vægttab at indføre en fastedag enten som den populære 5:2-kur eller med ”intermittent fasting”.

På 5:2-kuren har du to dage om ugen, hvor du ikke spiser mere end 800 kalorier om dagen. De andre fem dage kan du spise mere eller mindre normalt. På den måde får du nemlig skåret i kalorierne på bestemte dage, så du ikke behøver være i underskud hver dag.

Intermittent fasting er en måde, hvor du kan spise hver dag, men hvor du kun har et mindre tidsvindue, hvor du kan spise i. Det kan være 5 timer, hvor du så spiser det, du har lyst til, men fordi du ikke går og snacker hele dagen, vil dit kalorieindtag automatisk blive mindre.

Tab dig hurtigt, hvis det er nødvendigt

Det kan altså sagtens lade sig gøre, hvis du gerne vil smide 5 kilo efter julefrokosterne eller op til sommerens badeferie. Det kræver blot, at du forstår at ligge i et realistisk kalorieunderskud for en kortere periode.

Få en smagsprøve på e-bogen “Sund livsstil”

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få gode råd og inspiration til, hvordan du bliver en sundere udgave af dig selv.