marts 18, 2022

Sådan optimerer du dit sovemiljø til en bedre søvn

Et sovemiljø uden forstyrrelser støtter op om din nattesøvn og hjælper dig med at frigive kroppens søvnhormon, melatonin. Mens krop og sind kan betegnes som interne faktorer, så er dit sovemiljø alt det uden om dit legeme, der kan bidrage til eller vanskeliggøre en god søvn. Her er fire råd til, hvordan du kan forbedre dit sovemiljø.

Mørkt er godt

Jo mørkere dit soveværelse er, desto nemmere vil du have ved at falde i søvn. Din døgnrytme hænger uløseligt sammen med produktionen af melatonin. Melatonin frigives i kroppen, når det er mørkt og løbende igennem natten. Ved at sove i et komplet mørke kan du altså snyde din krop til at tro, at det er nat, og frigivelsen af søvnhormonet vil øges.

Ideelt set bør mennesket sove og stå op med solen. Det kan være svært i et moderne samfund. Er det for lyst, når du skal sove, eller inden du står op, kan du overveje at investere i et sæt mørklægningsgardiner eller købe en sovemaske.

Mørkt sovemiljø

Den perfekte temperatur

Dit soveværelse skal gerne være en lille smule køligt. Den optimale temperatur er mellem 16 og 17 grader.1 Hvis du foretrækker at sove lunere, så bør du anskaffe dig en varmere dyne frem for at skrue op for radiatoren, da du på denne måde kan holde den let kølige temperatur i rummet.

Du sover bedst i komplet stilhed

Det er ikke en overraskelse, at du sover bedre og dybere, når der er stilhed omkring dig. Undersøgelser viser, at der helst ikke skal være mere støj end 30 decibel i soveværelset. Der findes mange gratis apps til din telefon, som kan måle støjpåvirkningen i dine omgivelser.

Afhængigt af hvor du bor, kan der være specifikke typer af støj, der kan påvirke din søvn. Hvis du f.eks. bor i et etagebyggeri, i et byområde eller et trafikeret nabolag, kan et par ørepropper være godt givet ud. Du kan også finde spillelister på din musiktjeneste med såkaldt “hvid støj” (white noise), der giver en rolig, ensartet lyd, som kan overdøve støjen fra omgivelserne.

Børn eller ens partner er nok den største kilde til søvnforstyrrelser for mange. Hvis man nat efter nat ikke får nok søvn, så kan det øge ens stressniveau dramatisk. Derfor kan man teste forskellige muligheder i familien for kollektivt at sikre en bedre nattesøvn, f.eks. ved at sove hver for sig. Man elsker jo ikke hinanden mindre, bare fordi man sover i hvert sit rum. Man kan putte sammen i samme seng, indtil man siger godnat, og derefter kan den ene partner liste ud og sove i et andet værelse.

Hvis børnene kommer ind i løbet af natten, så vækker de kun den ene, og der er dertil mere plads i sengen. Dette kan særligt være en fordel for par med grædende spædbørn, hvor den forælder, det får lov at sove uforstyrret, til gengæld kan yde ekstra for familien i dagtimerne.

Den gode madras

Det er ikke ligegyldigt, hvilken madras du sover på. Der er en udbredt misforståelse om, at jo hårdere en madras er, desto bedre sover du på den. Din madras må hverken være for hård eller for blød. En god boksmadras giver et jævnt tryk, når du ligger udstrakt på den. Synker du ned med enten hoved, bagdel eller fødder, så er det et tegn på, at den er for blød.

God madras

En god tommelfingerregel er desuden, at jo mere du vejer, desto hårdere en madras skal du have. Er du i tvivl om, hvilken madras du skal vælge, er det bedre at vælge en madras til den hårde side end det modsatte. Er madrassen for hård, kan du altid lægge en blødere topmadras henover. Dette virker ikke, hvis det modsatte er tilfældet.

De fleste madrasser kan prøves, inden du vælger at købe den. Flere forhandlere giver endda mulighed for, at du kan prøve den i hjemmet i 30 eller 100 dage, før du beslutter dig for at købe den.

Er du interesseret i at læse mere om søvn og generelt fordybe dig i søvnens verden, så er iSleep.dk en side, der er 100 % dedikeret til at skabe en bedre søvn. Du kan besøge iSleep.dk ved at klikke her.

Få en smagsprøve på e-bogen “Sund livsstil”

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få gode råd og inspiration til, hvordan du bliver en sundere udgave af dig selv.