Nærende mad kan være dyrt, og det kan være svært at spise en afbalanceret kost, når dit budget er stramt.
Den gode nyhed er, at der er mange måder, du kan spare penge på og stadig spise sundt. Faktisk har vi samlet 18 tips, der måske kan hjælpe dig med at spise sundere uden, det koster en formue.
1. Planlæg dine måltider
Når det kommer til at spare penge på indkøb, er det vigtigt at tænke fremad og planlægge. Vælg en dag hver uge, hvor du planlægger alle dine måltider den følgende uge. Lav derefter en indkøbsliste over alt det, du behøver for at forberede disse måltider.
Sørg også for at se i dit køleskab og køkkenskabe for at se, hvad du allerede har liggende på hylderne. Du kan have fødevarer gemt, der kan bruges, eller som er ved at være udløbet. Så er det vigtigt at få dem brugt hurtigt, så de ikke skal smides ud.
Planlæg kun at købe det, du ved, du skal bruge. På denne måde ender du ikke med at smide meget af det, du køber ud.
2. Hold dig til din indkøbsliste
Når du har planlagt dine måltider og lavet din indkøbsliste, skal du holde dig til den. Det er meget nemt at blive kørt ud på et sidespor i supermarkedet, hvilket kan føre til utilsigtede køb – og utilsigtede udgifter.
Som hovedregel skal du først shoppe i de afdelinger af butikken, hvor du skal have flest varer. Det er her dine primære fødevarer generelt er placeret, og så får du fyldt din kurv med disse basisvarer først. Så er der ikke så meget plads i kurven til andre ting, og du kommer også hurtigere ud af butikken.
I midten af et supermarked finder man oftest de mest forarbejdede fødevarer. Hvis du er her, skal du kigge til øverst og nederst på hylderne. De dyreste varer placeres nemlig som oftest i øjenhøjde.
Derudover kan du downloade en dagligvareliste-app for at hjælpe dig med at shoppe. Nogle af disse apps kan endda gemme yndlingsvarer eller dele lister mellem flere brugere, for eksempel din kæreste.
Brug af en indkøbsapp er også en fantastisk måde at sikre, at du ikke glemmer din liste derhjemme.
3. Lav mad derhjemme
Madlavning derhjemme er langt billigere end at spise ude. Generelt kan du lave mad til en hel familie på fire til samme pris som det koster at købe mad til en eller to personer på en restaurant.
Så gør det til en vane at lave mad derhjemme, snarere end at beslutte at spise ude i sidste øjeblik. Det samme gælder i princippet take-away. Nogle mennesker finder det bedst at lave mad til hele næste uge, mens andre laver et måltid mad hver dag.
Ved at lave mad til dig selv får du også fordelen ved at vide præcis, hvilke ingredienser, der er i dine måltider.
4. Lav store portioner og brug dine rester
Tilberedning af store måltider kan spare dig både tid og penge. Rester kan bruges til frokost eller i andre opskrifter. Rester kan også genbruges i gryderetter, biksemad, salater eller wraps.
Det er fantastisk, når du skal spare, fordi det at have rester kan forhindre dig i at spise ude på dage, hvor du ikke har tid til at lave mad fra bunden.
Du kan også fryse rester i enkeltportionsstørrelser for at spise det på et senere tidspunkt.
5. Shop ikke, når du er sulten
Hvis du går i supermarkedet, mens du er sulten, er du mere tilbøjelig til at afvige fra din købmandsliste og købe noget spontant.
Når du er sulten, køber du oftere færdiglavede fødevarer, der har færre gavnlige næringsstoffer end mad, du selv laver fra bunden. Og da disse generelt ikke er på din liste, er de heller ikke gode for dit budget.
Prøv at spise et stykke frugt, yoghurt eller en anden nærende snack, før du går i supermarkedet. På denne måde vil du ikke være sulten, når du kommer derhen. Det kan spare dig for mange penge.
6. Køb hele fødevarer
Nogle fødevarer er mere overkommelige i deres mindre forarbejdede form. For eksempel er en osteblok billigere end strimlet ost. Brun ris og havregryn er også billigere end de fleste forarbejdede varer som for eksempel müsli, hvor havregryn indgår.
Mindre forarbejdede fødevarer sælges også ofte i større mængder og giver flere portioner per pakke, hvilket sparer dig penge samlet set.
7. Køb generiske mærker
De fleste butikker tilbyder billige kopimærker til næsten ethvert produkt.
Alle fødevareproducenter skal følge standarder for at levere sikre fødevarer. De generiske mærker kan være af samme kvalitet som de originale mærker. Der findes for eksempel flere alternativer til Nutella, hvis man har en sød tand og vil forkæle sig selv lidt.
Når det er sagt, skal du læse ingredienslisten for at sikre, at du ikke får et produkt af lavere kvalitet end det mærke, du er vant til.
8. Undgå at købe stærkt forarbejdede fødevarer
Du kan blive overrasket over at se, hvor meget du betaler for stærkt forarbejdede fødevarer som sodavand, kiks, kager og færdigpakkede måltider.
På trods af at de ofte mangler gavnlige næringsstoffer og kan have et højt indhold af natrium eller tilsat sukker, er de også meget dyre.
Ved at springe over forarbejdede fødevarer kan du bruge mere af dit budget på højere kvalitet og næringsrige råvarer. Men det er bare vigtigt at få dem brugt, når du har købt dem.
9. Udsalg
Hvis du har yndlingsprodukter, som du bruger ofte og godt kan lide, skal du købe stort ind, når de er på udsalg.
Hvis du er sikker på, at varen er noget, du helt sikkert vil bruge, kan du lige så godt købe den nu for at spare lidt penge senere.
Bare sørg for, at varen ikke udløber, før du kan bruge den. Du sparer ikke penge, hvis du køber noget, du bare ender med at smide ud igen.
10. Køb billigere stykker kød
Frisk kød og fisk kan være ret dyrt. Du kan dog få mange typer kød, der koster langt mindre. Kig for eksempel efter ribbenssteg, mørbrad bøf, en hel kylling eller hakket kød eller fjerkræ. Det kan være på tilbud og oftest fås til en fair pris.
Ovennævnte kødtyper er gode at bruge i burritos, gryderetter, supper, gryderetter og biksemad.
Det kan også være et godt tip at købe et stort og billigt stykke kød til brug i flere forskellige måltider i løbet af ugen.
11. Udskift kød med andre proteiner
At spise mindre kød kan være en god måde at spare penge på.
Prøv at have et par dage om ugen, hvor du har andre proteinkilder, såsom bælgfrugter, hampefrø, æg eller dåsefisk. Tun eller makrel er godt i mange retter og salater.
Disse er alle meget billige, nærende og nemme at forberede. De fleste af dem har også en lang holdbarhed og er derfor mindre tilbøjelige til at blive dårlige.
12. Køb sæsonvarer
Årstidens lokale produkter er generelt billigere end madvarer, der skal transporteres tværsover kloden fra fjerne egne. Lokale produkter er ofte også gode og næringsholdige. Kål og kartofler er nogle af de bedste og mest næringsrige fødevarer. Desuden har de et højt mæthedsindeks, så du også bliver hurtigere mæt af dem.
Produkter uden for sæson , er ofte blevet transporteret langt væk, hvilket ikke er godt for hverken miljøet eller dit budget.
Hvis du køber mere, end du har brug for, kan du fryse resten eller indarbejde det i næste uges madplaner.
13. Køb frosne frugter og grøntsager
Friske frugter, bær og grøntsager er normalt kun i sæson i et par måneder om året, og de er nogle gange ret dyre. Men man kan købe dem i højsæsonen og så fryse dem ned til senere.
Dybfrosne produkter er normalt lige så nærende. Det er også billigere, tilgængeligt hele året og sælges normalt i store poser.
Frosne råvarer er gode at bruge, når man laver mad, smoothies eller som toppings til havregryn eller yoghurt. Plus, du får fordelen ved kun at kunne tage det ud, du skal bruge.
Reduktion af produktaffald er en fantastisk måde at spare penge på.
14. Køb i løs vægt
At købe nogle fødevarer i store mængder kan spare dig for mange penge. Brun ris, hirse, byg og havregryn fås alle i løs vægt. Det samme gælder naturligvis kartofler, pasta og mange andre ting, som også er meget nærende.
Ris og havregryn holder også i lang tid, hvis du opbevarer dem i lufttætte beholdere. Dette gælder også for bønner, linser, nogle nødder og tørret frugt.
Disse er alle basisfødevarer, der er relativt billige og kan bruges i en række nærende måltider.
15. Dyrk dine egne produkter
Hvis du kan, er det en god idé at dyrke dine egne produkter eller deltage i en fælleshave.
Frø er meget billige at købe. Med lidt tid og kræfter kan du dyrke dine egne urter, kartofler, spirer, tomater, løg og mange flere lækre afgrøder.
At have en kontinuerlig forsyning derhjemme sparer dig penge i butikken.
Hjemmedyrkede produkter kan også smage meget bedre end de købte sorter. Du kan også garantere, at den plukkes ved maksimal modenhed. Og det er jo også lidt fedt at sige til sine gæster, at det de spiser, er hjemmegroet!
16. ‘Prep’ din frokost
At spise ude er meget dyrt, især hvis det gøres regelmæssigt. At ‘preppe’ – altså forberede – dit frokostmåltid, snacks, drikkevarer og andre måltider er meget billigere end at spise ude. Du kan læse vores tips til at ‘meal preppe‘ her.
Hvis du har tilpasset dig til at lave store måltider derhjemme (se tip 4), har du altid en stabil frokost at medbringe uden yderligere indsats eller omkostninger. Samtidig har du fuld kontrol over de fødevarer, du spiser.
Dette kræver en vis planlægning, men det bør spare dig for mange penge på lang sigt. Når man først kommer ind i rutinen, så kan de ligefrem sparer dig tid, som du så kan bruge på andre ting.
17. Lær at elske de billige fødevarer
Vi kan godt have oparbejdet nogle luksusvaner over tid, så vi køber specielle varer, som egentlig godt kunne erstattes med billigere alternativer. For eksempel kan man i stedet for at købe sin morgenkaffe til 50 kr. på vej til arbejde lave sin egen morgenkaffe og dermed sparer omkring 45 kr. hver dag. Det er over titusind kroner årligt, som man så sparer!
Mange fødevarer er både billige og nærende. Ved at foretage nogle justeringer og bruge ingredienser, som du måske ikke er vant til, kan du tilberede mange lækre og billige måltider.
Prøv at øge din brug af æg, bønner, frø, frosne frugter og grøntsager, billigere stykker kød og fuldkorn. Se også om du kan spare på kaffen ved at skifte mærke og måske også bage dit eget rugbrød.
18. Køb fra billige forhandlere
Det giver sig selv, at man skal købe ind, hvor det er billigst. Netto og Fakta er gode bud på supermarkeder, hvor prisen er lav. Men faktisk kan man også lave en god deal i sin lokale grønthandler, hvis man bor i storbyen.
Coop har et medlemsprogram, hvor man kan få visse rabatter. Dog kan det betale sig at se i tilbudsaviser og så måske ikke købe det hele fra det samme supermarked, men derimod shoppe lidt rundt.
Konklusion
Det behøver ikke nødvendigvis at være dyrt at spise godt. Faktisk er der mange måder at spise næringsrige måltider selv på et meget stramt budget.
Disse inkluderer planlægning af dine måltider, madlavning derhjemme, planlægning og omlægning af nogle dyre madvaner.
Husk også, at forarbejdede fødevarer ofte koster dig dobbelt så meget. Det er derfor bedst selv at lave sin mad i store portioner og planlægge både indkøb og madlavning, så maden strækker sig over længere tid. På den måde kan du både spise sundere, billigere og mere miljørigtigt, hvis du samtidig handler lokale grøntsager.